Cercar en aquest blog

10 de maig 2012

Steak Tartare o el paradís dels carnívors

Holas!

com ja sabeu la Sita és una gran devoradora de peix cru, i moolt carnívora... així que si ajuntem el cru amb la carn apareix un nom clar al receptari: steak tartar o tartare.

Després d'una visita al Sibarit, on es pot degustar un magnífic steak tartare en un menú de migdia assequible, em vaig decidir a provar a fer-lo jo mateixa amb les meves manetes i amb l'ocasió d'un públic familiar i amable.

Després de mirar moltes receptes em vaig decidir per seguir una mica aquesta, ja que era molt explicativa i s'assembla al tipus de plat al que estàvem acostumats http://www.gastromaniacblog.com/2011/11/receta-steak-tartare-i-love-raw-meat.html això sí amb variacions...que no se diga de la creatividad!!



Ingredients
  • Uns 500 gr de filet de primera qualitat de bou o vedella (comenteu a la carnisseria que serà per menjar cru)
  • Un parell d'anxoves
  • Un grapat de tàperes
  • 4 o 5 cogombrets
  • 1 ceba tendra
  • 3 o 4 rovells d'ous de pagès
  • 2 cullerades de salsa Perrins
  • 1 culleradeta de mostassa de Dijon
  • unes gotes de Tabasco
  • sal
  • Pebre
  • 2 cullerades Oli d'oliva
  • 1 raig de brandy o whisky
  • Torradetes de pa
  • Mantega (opcional)

Manos a la obra

La recepta és senzilla, però laboriosa si es vol fer a consciència i amb carinyo. La major part del temps l'ocupa l'ofici de carnisser/a, és a dir tallar la carn ben petita amb un ganivet molt afilat, amb paciència i cura per poder menjar amb tots els dits. Així doncs, procediu a fer aquest primer pas amb temps, mínim 2 hores abans d'entaular-se.

Molta gent m'ha preguntat sinó es pot fer amb carn picada per estalviar-se aquesta feina, però en algun lloc vaig llegir que la carn picada s'oxida i perd sabor... així que quien algo quiere... que afile el cuchillo!!

Agafem la peça de carn i la tallem en uns quatre filets grans (uns 3 dits d'amplada), destriant pel camí aquell greix o nervis que trobem. De cada tros, fem filets finets tipus carpaccio i els aplanem amb el ganivet aixafant una mica i netejant les impureses. A partir d'aquí només queda fer tires fines de cada filet i tallar després de forma horitzontal per a que quedin dauets ben petits. Un cop tot tallat, poseu-ho en un plat tapat i a la nevera. Acte seguit rebufeu, us netegeu bé les mans i degusteu una cerveseta.

Després de reposar ja podeu netejar el ganivet i picar també la ceba, els cogombrets, les anxoves i les tàperes per reservar. Les mesures estipulades són orientatives, i va en funció del gust de cadascú, així que les podeu alterar a voluntat, però penseu que contra més complements menys degustarem la qualitat de la carn...

Just abans de menjar poseu en un recipient amb gel un bol a dins on anar emulsionant la barreja de condiments. Posem l'oli, la mostassa, la salsa Perrins, el brandy, la sal (no massa perquè la resta d'ingredients són molt gustos i sempre estem a temps de rectificar), el Tabasco i el pebre i barregem bé fins que quedi una salseta. Un cop fet afegim els rovells d'ou amb cura que no caigui cap closca i removem.

Preparada la salsa, afegim la carn que teníem a la nevera, i remenant anem incorporant els ingredients picats i reservats. Tastem per veure si cal afegir alguna coseta i guardem a la nevera fins el moment de servir.

Ara i després de la feina ben feta, només cal posar-ho maco en un plat, acompanyar de torradetes de pa, i mantega si es vol, i sortir al menjador amb el cap ben alt i esperant rebre aplaudiments!

Salut!sitos i gons aliments

2 comentaris:

  1. uy Sita, per aquí si que no passo!!! no puedorr no puedorr. Ara la Benitez senior si que és fan total de l'steak tartare. Jo haig de reconeixer que ni l'he tastat mai, pero no soc carnivora ni crudivora!! :) (i ara, en el meu estat, està totalment desaconsellat!! Molts sitos!!!

    ResponElimina
  2. jajajaja, Trich!una vez lo pruebas ya no hay estop... que sabia la beni senior!!sitazos

    ResponElimina